Mindmapping & flashcards

Theorie 1: Mindmapping

Afbeelding: Een voorbeeld mindmap

Mindmapping is een effectieve manier om aantekeningen te maken. Je brengt met mindmapping op een creatieve manier alle aspecten van een onderwerp in kaart.

Je maakt eenvoudig onderscheid tussen hoofdzaken en bijzaken.

Mindmapping sluit ook aan bij de manier waarop onze hersenen werken.

Bekijk het stappenplan hieronder hoe je aan de slag kunt gaan met mindmappen

Stappenplan mindmap maken

Stap 1: Bereid jezelf voor

Neem een vel wit papier, pak kleurpotloden of stiften en zorg dat je voldoende tijd hebt om een mindmap te maken. Gebruik het papier ‘landscape’, dat wil zeggen ‘liggend’.

Stap 2: Bedenk een onderwerp

Bedenk een onderwerp dat je wilt structureren of waarop je wilt associëren en schrijf dat in het midden van het vel op, met een tekening eromheen. Gebruik hiervoor verschillende kleuren.

Stap 3: Associaties vanuit het midden

Vanuit het midden begint de structuur of de associatie. Gebruik dikke lijnen voor belangrijke zaken, en dunnere lijnen voor afgeleiden hiervan (deze dunne lijnen vertegenwoordigen ook de takken buiten het midden en gaan in op details). De lijnen die je zet maak je met verschillende kleuren en zijn organisch (niet recht) gevormd. Iedere lijn dient in verbinding te zijn met het midden of één andere lijn.

Stap 4: Zet tekst op de lijn

Op de lijnen zelf schrijf je het woord welke de associatie vertegenwoordigt. Hoe belangrijker de context met het hoofdonderwerp, hoe groter de letter. Gebruik bij de lijnen vanuit het midden eventueel hoofdletters om de belangrijkheid aan te geven. Denk eraan dat je slechts 1 woord plaats en niet volledige zinnen! Het gebruik van één woord geeft je veel meer vrijheid voor verdere associaties dan wanneer je een groepje woorden gebruikt.

Stap 5: Plaats een tekening of symbool

Plaats op de lijn ook een tekening of symbool. Belangrijk is dat jijzelf het symbool begrijpt. Het is dus niet nodig dat je geweldig kunt tekenen. Door het gebruik van tekeningen wordt je creativiteit geactiveerd. Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Stap 6: Gebruik verschillende kleuren

Gebruik verschillende kleuren! Je kunt de associaties overzichtelijk rangschikken, maar vooral krijgt je rechterhersenhelft prikkels om creativiteit te stimuleren.

Stap 7: Zet je fantasie in!

Laat je bij het maken van de mindmap niet beperken door bepaalde gedachten. Door het maken van een mindmap krijg je toegang tot allerlei creatieve ideeën waartoe je eerder geen toegang had. Alles kan en niets is gek!

Opdracht 1: Oefenen met Mindmappen

  • Kies een onderwerp voor een vak waar je nu mee bezig bent. Bijvoorbeeld: Tweede Wereldoorlog.

  • Probeer het onderwerp op te delen in subonderwerpen en maak zo een handig overzicht.

Let op: Je mindmap wordt niet opgeslagen

Theorie 2: Flashcards

Flashcards (of flitskaarten, systeemkaarten) zijn kleine, kartonnen kaartjes waarmee je effectief en efficiënt leert. Het systeem is uitgevonden door Professor Sebastian Leitner en wordt over de hele wereld gebruikt.

Afbeelding: Flashcards

HOE GEBRUIK JE FLASHCARDS?

1. Schrijven

Schrijf op de voorkant van een flashcard een woord, definitie of vraag op en aan de achterkant het antwoord. Omdat je zelf schrijft onthoud je de stof sneller en beter dan dat je het typt.

2. Leren

Vervolgens kun je met de flashcards gaan leren. Pak je stapel cards en beantwoord ze stuk voor stuk. Ken je een card? Dan leg je hem apart.

3. Herhalen

Je leert alleen elke dag de flashcards die je nog niet kent. Heb je een flashcard die je wel kent? Dan leer je die om die drie of vijf dagen. Heb je een flashcard die je nog niet kent? Die leer je elke dag.